BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 20/12/2012
Titel: MB 21 november 2012 - brandreactie bouwproducten

Ministerieel besluit van 21 november 2012 tot vaststelling van de lijst van bouwproducten die behoren tot de brandreactie klassen A1 en A1FL
Bijlage 1 van het KB van 07/07/1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen, gaat over de reactie bij brand en over het gedrag bij een brand van materialen.
In het kader daarvan heeft de Minister van Binnenlandse Zaken in dit ministerieel besluit de lijsten bepaald van de producten die zonder voorafgaande test beschouwd mogen worden als behorende tot de klassen A1 en A1FL.28 materialen en producten zoals onder meer beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek, worden omwille van hun lage brandbaarheid in de Europese klassen A1 en A1FL ondergebracht.
Klasse A1 staat voor materialen die geen bijdrage leveren tot een brand;
A1FL staat voor materialen die geen bijdrage leveren tot een brand en die gebruikt worden voor de vloer (FL = Floor). In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden.
Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
De brandbestendigheid van deze 28 materialen en hun producten hoeft niet getest te worden, op voorwaarde dat de materialen niet meer dan 1 gewichts- of volumepercent homogeen verdeeld organisch materiaal bevatten.
Het ministerieel besluit treedt op 1 december 2012 in werking.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2012/12/10/122887.pdf