BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Rudy
Datum: 28/12/2012
Titel: KB 4 december 2012 - nieuwe en oude elektrische installaties

Dit KB vervangt het KB van 2 juni 2008 betreffende de minimale voorschriften inzake veiligheid van bepaalde OUDE elektrische installaties op arbeidsplaatsen, dat wordt opgeheven.
In dit KB was een overgangstermijn voorzien van 5 jaar die afliep op 28 juni 2013.
Het nieuwe KB verlengt de overgangstermijn naar 31 december 2014 voor de risicoanalyse en 31 december 2016 voor de minimale maatregelen die opgenomen zijn in bijlage I.
De werkgever mag deze laatste datum met een maximaal 2 jaar verlengen, als hij een gedetailleerd uitvoeringsplan aan het Comité voorlegt.
- Let daarbij op dat het niet meer enkel gaat over oude elektrische installaties (begrijp van voor de invoering van het AREI) maar ook over deze die wel onder het toepassingsgebied van het AREI vallen.
- Dit KB richt zich tot elektrische installaties gelegen in gebouwen of op de terreinen van de onderneming of de inrichting van een werkgever (dus ook voor installaties in open lucht).
- Voor elke elektrische installatie is de werkgever er toe gehouden een risicoanalyse uit te voeren en preventiemaatregelen te treffen ter bescherming van de werknemers.
- De uitvoering van elke elektrische installatie moet minstens voldoen aan de bepalingen van het AREI. Voor oude installaties mag hiervan afgeweken worden.
- De werkgever stelt een dossier van de elektrische installatie samen met de elementen volgens bijlage II, zoals de schema's en de plannen van de installatie, lijst van de BA4- en BA5-werknemers...
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2012/12/21/123000.pdf