BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 31/12/2012
Titel: Wet van 27 december 2012 tot invoering van de elektronische registratie van aanwezigheden op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen

Alle personen die op een bouwwerf (tijdelijke of mobiele werkplaats) werken, dienen ongeacht hun statuut (werkgevers, werknemers en zelfstandigen) of herkomst, zich dagelijks te registreren.
De invoering kadert niet alleen in de strijd tegen sociale en fiscale fraude, maar wil ook de veiligheid en de coördinatie op de bouwwerven verhogen.
De nieuwe meldingsplicht wordt ingevoerd in de Welzijnswet (wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk). In hoofdstuk V (Bijzondere bepalingen betreffende tijdelijke of mobiele bouwplaatsen) komt een nieuwe Afdeling 4. — Aanwezigheidsregistratiesysteem.
De registratie geldt voor tijdelijke of mobiele bouwwerven: - waar ten minste twee aannemers tegelijk of achtereenvolgens aan de slag zijn; en - waarvan de oppervlakte 1000 m² of meer bedraagt.
De bouwdirectie belast met de uitvoering of de (onder)aannemer op wie de bouwdirectie een beroep doet, moet hiervoor een registratieapparaat ter beschikking stellen.
De werkgever is verantwoordelijk voor het afleveren van de badges of andere registratiemiddelen aan zijn werknemers. De wet laat ruimte voor alternatieve registratiesystemen.
De hoofd- en onderaannemer, zelfstandige en zelfs de werknemer zullen bij niet-naleving volgens het Sociaal Strafwetboek gesanctioneerd kunnen worden.
Voor de concrete en technische uitvoering zijn nog een aantal K.B.’s nodig. De datum van inwerkingtreding zal nog bepaald worden bij K.B.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/index.reflex?page=chrono&c=detail_get&d=detail&docid=123083