BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Caro
Datum: 15/11/2012
Titel: KB 10 oktober 2012 - arbeidsplaatsen

Dit KB richt zich voornamelijk op arbeidsplaatsen in gebouwen, maar ook deze in open lucht komen aan bod.
De definitie van de "arbeidsplaats" is elke plaats die bestemd is als locatie voor werkplekken in gebouwen van de onderneming of inrichting, met inbegrip van elke andere plaats op het terrein van de onderneming of inrichting waartoe de werknemer in het kader van de uitvoering van zijn werk toegang heeft.
Het KB schaft een heleboel ARAB artikels af en heft het KB van 27 april 2004 over werk- en rustzitplaatsen op.
Het KB geeft een opsomming van gedetailleerde maatregelen over een hele reeks items zoals de vrije oppervlakte per werknemer, het aantal m³ verse lucht per uur, de minimale verlichting, aantal kleedkamers, toiletten en douches, …
Let ook op het verplichte karakter van de schoonmaak van de werkplekken (art. 11) en de dagelijkse schoonmaak van de lokalen van sociale voorzieningen zoals sanitair en refter (art. 44).
Er zijn regels voor de toegang tot daken, glazen wanden, veilige schoonmaak van ramen (voor gebouwen in gebruik na 31/12/1992), voor deuren en poorten en het voorzien van een borstvoedingslokaal.
In bijlage 1 worden minimumvoorschriften opgenomen waaraan de sociale voorzieningen en de lokalen waarin ze zich bevinden dienen te beantwoorden. De bepalingen uit KB worden opgenomen in de Codex over het Welzijn op het Werk, waar ze Titel III (arbeidsplaatsen), Hoofdstuk I (Basiseisen) vormen. >br />Dit KB is van toepassing 10 dagen na publicatie, dus op 15 november 2012.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2012/11/05/122634.pdf