BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Caro
Datum: 30/09/2012
Titel: Beperking kwik en kwikverbindingen

Kwik en kwikverbindingen zijn zeer giftig voor de mens, voor ecosystemen en voor dieren en planten in de natuur. Hoge doses kunnen voor de mens dodelijk zijn, maar ook lage doses kunnen ernstige schadelijke effecten hebben.
Vermelding 18 bis van bijlage XVII van de Europese REACH Verordening (1907/2006) voorziet al in een verbod op het in de handel brengen van kwikhoudende koortsthermometers en van andere kwikhoudende meettoestellen voor het grote publiek.Met deze wijziging van Vermelding 18 bis zijn maatregelen getroffen om kwik te beperken in de volgende meettoestellen voor gebruik in industriële en professionele toepassingen, met inbegrip van toepassingen in de gezondheidszorg: kwikhoudende barometers, hygrometers, manometers, sfygmomanometers, bij plethysmografen gebruikte rekstrookjes, tensiometers, thermometers en andere niet-elektrische thermometrische toepassingen, kwikhoudende meetinrichtingen voor het bepalen van het verwekingspunt en kwikhoudende pyknometers.
Er zijn evenwel ook een aantal uitzonderingen voor specifieke gevallen, zoals thermometers die meer dan 50 jaar oud zijn.
Er is een overgangstermijn voorzien tot 10 april 2014.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:253:0001:0004:NL:PDF