BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 23/03/2012
Titel: Brandnormen rusthuizen

De brandveiligheidreglementering voor residentiële ouderenvoorzieningen dateert van 1974, van voor de regionalisering dus en is ondertussen verouderd. Daardoor bevat de wetgeving overlappingen en tegenstrijdigheden. Bovendien is ze door de evolutie van technieken en materiaal achterhaald, en zijn de bestaande veiligheidsnormen ook verouderd als gevolg van de evoluties in de sector.
De Vlaamse Regering legt nu de specifieke brandveiligheidsnormen vast waaraan de ouderenvoorzieningen en de centra voor herstelverblijf moeten voldoen en bepaalt de procedure voor het afleveren van het attest voor het naleven van deze normen. De eisen voor bouwelementen en bouwproducten werden destijds geformuleerd volgens Belgische normen.
In het nieuwe besluit worden de nieuwe eisen geformuleerd in overeenstemming met de Europese normering EN 1021-1, EN 1021-2, EN 13501-1 en EN 13501-2.
De technische bijlage van het ontwerpbesluit geeft daarnaast aan welke klasseringen volgens de oude Belgische normen als evenwaardig worden aanvaard. Dit om toe te laten dat de bestaande gebouwen die werden opgetrokken in overeenstemming met het Koninklijke Besluit van 1974, ook kunnen voldoen aan de vernieuwde eisen.
Daarnaast worden in het besluit nieuwe inzichten met betrekking tot compartimentering, branddetectie, opleiding personeel en controle verwerkt. Er is een nieuwe procedure uitgewerkt voor het behalen van de brandveiligheidsattesten.
Dit besluit is van kracht vanaf 1 juli 2012, met een overgangsperiode van 1 jaar.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2012/03/09/120915.pdf