BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Caro
Datum: 28/02/2012
Titel: Decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

Dit decreet voorziet in de gedeeltelijke omzetting van de Europese afvalstoffenrichtlijn 2008/98 en tot intrekking van een aantal wetteksten, zoals artikels 1 en 7 van de wet van 22 juli 1974 op de giftige afval en natuurlijk het Vlaamse decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen.
Bedoeling is dat er ook een uitvoeringsbesluit komt, Vlarema genaamd, naar de afkorting van "Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen" en die de Vlarea vervangt.
Het principe van het nieuwe decreet draait om het beheer van afvalstoffen met zo weinig mogelijk schade voor mens en milieu.
We moeten proberen afvalstoffen, en bij uitbreiding grondstoffen en daarvan afgeleide producten zo efficiënt mogelijk produceren, gebruiken of verbruiken.
Het decreet heeft specifieke aandacht voor 'het einde van afval'. Wanneer houdt afval op afval te zijn en wordt het een nieuwe grondstof of nieuw product? Het Materialendecreet formuleert de voorwaarden voor einde-afval en bijproducten, zoals die op Europees niveau zijn vastgesteld. De Vlaamse Regering kan voor bepaalde materiaalstromen specifieke criteria opstellen om aan te geven of het materiaal kan worden beschouwd als een bijproduct of als een materiaal dat de einde-afvalfase heeft bereikt.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2012/02/28/120843.pdf