BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 25/01/2012
Titel: Controle koelinstallaties

Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 15 december 2011 betreffende het onderhoud en de controle van klimaatregelingssystemen en betreffende de geldende EPB-eisen bij hun installatie en tijdens hun uitbating.
Dit besluit geeft uitvoering aan de ordonnantie van 7 juni 2007 houdende de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen (EPB-ordonnantie). Het besluit bevat eisen inzake de energieprestatie van klimaatregelingssystemen met een effectief nominaal vermogen van meer dan 12 kW, waaronder eisen met betrekking tot de thermische isolatie van leidingen en accessoires, eisen inzake de verdeling van koude en lucht, eisen in verband met de meting van het elektriciteitsverbruik, eisen in verband met de aanvoer van hygiënische verse lucht, en een verplichting tot het bijhouden van een energieboekhouding en een logboek.De periodieke controle en het onderhoud van klimaatregelingssystemen wordt tevens door dit besluit gelanceerd. Net zoals dit in Vlaanderen werd ingevoerd via het ministerieel besluit van de Vlaamse Overheid van 10 februari 2011.
Om deze periodieke controle te mogen uitvoeren dient men erkend te zijn als EPB-controleur. Het onderhoud van het klimaatregelingssysteem dient te gebeuren door een EPB-klimaatregelingstechnicus.
Voor klimaatregelingssystemen van 12 tot 100 kW moet de periodieke controle om de vijftien jaar gebeuren.
Voor systemen van 100 kW of meer om de vijf jaar. De controle gebeurt met behulp van een door Brussel Leefmilieu (BIM) ter beschikking gestelde tool.

Het besluit treedt in werking op 1 september 2012, met uitzondering van de hoofdstukken VI en VII van het besluit – inzake EPB-klimaatregelingstechnici, controleurs, kwaliteitscontrole-instellingen en de erkenning van de opleidingen – die reeds op 3 februari 2012 in werking treden.