BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 21/12/2011
Titel: Veiligheid nucleaire installaties

Koninklijk besluit van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties.
Dit KB zet gedeeltelijk de Europese Richtlijn 2009/71 tot vaststelling van een communautair kader voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties, in Belgisch recht om en komt tegemoet aan de behoefte om over transparante en voor derden afdwingbare regels voor de veiligheid van kerninstallaties te beschikken.
De veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties zijn thans opgenomen in de veiligheidsrapporten die de vergunningsaanvragen voor de kerninstallaties van hoogste klasse vergezellen. Ook al zijn ze ruim voldoende, toch moedigt de Western European Nuclear Regulators Association (WENRA) België en andere lidstaten aan om hun eigen regelgeving te ontwikkelen op basis van haar aanbevelingen. Het resultaat hiervan is een actieplan dat de exploitant van de kerncentrale opstelt om het geheel van de referentieniveaus van de WENRA te kunnen naleven, en een regelgevend actieplan waarvan dit KB deel uitmaakt. De federale regering heeft nationale veiligheidsvoorschriften ontwikkeld voor de nucleaire veiligheid van kerncentrales. Het veiligheidshandboek bestaat uit 2 delen.
Dit KB treedt in werking op 1 maart 2012. Omdat de realisatie van bepaalde onderdelen tijd vraagt, zal een deel pas op 1 januari 2016 in werking treden.