BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Rudy
Datum: 16/11/2009
Titel: Gemeenschappelijke preventiedienst

KB 27-10-2009: betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Dit KB laat toe dat een groep van werkgevers een gemeenschappelijk interne dienst oprichten. Onder bepaalde voorwaarden natuurlijk. Eerst en vooral moeten die werkgevers een juridische, economische, geografische of technische band hebben (bv. ondernemingen van dezelfde groep of sector). Ook moet de gemeenschappelijke interne dienst voordelen hebben ten opzichte van afzonderlijke interne diensten. Hij moet beter, efficienter of rationeler werken.
Tenslotte moet de gemeenschappelijke interne dienst ook georganiseerd worden volgens de geest van de wet, volgens de regels van het KB interne dienst dus (aantal preventieadviseurs, opleidingsniveau, duur van de prestaties, ...). De werkgever blijft echter verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers maar alle deelnemende werkgevers worden als een geheel beschouwd.
Dit is een belangrijk gegeven: het totaal aantal werknemers dat tewerkgesteld wordt door deze werkgevers, geldt als criterium waarop het opleidingsniveau van de preventieadviseur wordt gebaseerd.