BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Rudy
Datum: 21/04/2014
Titel: Richtlijn 2014/33/EU betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake liften en veiligheidscomponenten voor liften (her

Deze richtlijn treedt in werking op 18 april 2014. De Europese lidstaten dienen deze richtlijn om te zetten voor 19 april 2016. Als overgangsmaatregelen dienen de lidstaten niet te belemmeren dat liften in bedrijf worden gesteld of veiligheidscomponenten voor liften op de markt worden aangeboden die onder Richtlijn 95/16/EG vallen en in overeenstemming met die richtlijn zijn, wanneer zij vóór 20 april 2016 in de handel zijn gebracht.
Richtlijn 95/16/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 juni 1995 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende liften werd ingrijpend gewijzigd en wordt opgeheven op 20 april 2016. Aangezien nieuwe wijzigingen nodig zijn, werd ter wille van de duidelijkheid tot een herschikking van die richtlijn overgegaan. Bij een herschikking van een bestaande richtlijn wordt de inhoud volledig vervangen. De herschikking zorgt ervoor bovendien voor dat alle nieuwe richtlijnen een gelijke opbouw hebben: definities, essentiële gezondheids- en veiligheidseisen, vermelding van geharmoniseerde Europese normen, eisen voor fabrikanten, traceerbaarsheidseisen en conformiteitsbeoordelingseisen en vrijwaringsmechanismen.

Deze richtlijn heeft betrekking op liften die pas als eindproducten ontstaan nadat zij permanent in gebouwen of constructies zijn geïnstalleerd. Derhalve kunnen liften niet in de Unie worden ingevoerd en worden zij enkel in de handel gebracht en niet vervolgens ter beschikking gesteld: er bestaan geen „importeurs” of „distributeurs” van liften.
Deze richtlijn is van toepassing op veiligheidscomponenten voor liften die nieuw zijn voor de markt van de Unie wanneer zij in de handel worden gebracht. Dit houdt in dat het ofwel nieuwe veiligheidscomponenten zijn gemaakt door een in de Unie gevestigde fabrikant, ofwel veiligheidscomponenten, nieuwe of tweedehandse, die zijn ingevoerd uit een derde land.
Deze richtlijn is eveneens van toepassing zijn op alle leveringsvormen, inclusief verkoop op afstand. Het is de verantwoordelijkheid van de marktdeelnemers dat liften en veiligheidscomponenten voor liften in overeenstemming zijn met deze richtlijn, gelet op de respectievelijke rol die zij vervullen in de toeleveringsketen. Al deze marktdeelnemers moeten passende maatregelen nemen om te waarborgen dat zij uitsluitend liften in de handel brengen en veiligheidscomponenten voor liften op de markt aanbieden die aan deze richtlijn voldoen.
Installateurs of fabrikanten moeten een EU-conformiteitsverklaring opstellen waarin zij de bij deze richtlijn voorgeschreven informatie verstrekken over de conformiteit van een lift of een veiligheidscomponent voor liften met deze richtlijn.
Een conformiteitsbeoordeling is het proces waarin wordt aangetoond of voor een lift of een veiligheidscomponent voor liften voldoet aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen van deze richtlijn, deze zijn terug te vinden in bijlage I van deze richtlijn.
De wettekst is terug te vinden op http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2014.096.01.0251.01.NLD