BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Rudy
Datum: 25/04/2014
Titel: 2006/42/EG tot wijziging van Richtlijn 95/16/EG (herschikking)

Op 11 april 2014 heeft de Europese Commissie een nieuwe geconsolideerde lijst van geharmoniseerde Europese normen in het kader van de Richtlijn 2006/42/EG betreffende machines gepubliceerd. De vorige lijst dateert van 28 november 2013.
De geharmoniseerde normen die worden gepubliceerd geven oplossingen voor de naleving en geven een 'vermoeden van conformiteit' met de relevante gezondheids- en veiligheidsverplichtingen van de Machinerichtlijn. Het gebruik van normen is echter niet verplicht. Fabrikanten kunnen dus ook kiezen voor andere technische oplossingen om tot een gelijkaardige veiligheidsniveau te komen. Bij het gebruik van andere technische regelingen moeten ze wel aantonen dat deze in overeenstemming zijn met de verplichte essentiële gezondheids-en veiligheidseisen.
Deze normen kunnen - tegen kostprijs - worden verkregen bij de nationale normalisatie-instellingen, in België het NBN. Doordat deze normen, Europees geharmoniseerde normen zijn, zijn ze echter enkel verkrijgbaar in het Engels, Frans en Duits. Een versie in een andere taal wordt mogelijks verzorgd door een nationale normalisatie-instelling.
Overzicht van geharmoniseerde normen http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/harmonised-standards/index_en.htm