BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Rudy
Datum: 02/05/2014
Titel: Wet 28 februari 2014 - preventie van psychosociale risico’s op het werk

De werkgever dient de situaties te identificeren die leiden tot psychosociale risico’s en hij dient er de risico's van te bepalen en evalueren.
Op basis van deze algemene risicoanalyse moeten preventiemaatregelen worden genomen om de risico's zo veel mogelijk in te perken.
Bij de risicoanalyse dient hij rekening te houden met de situaties die aanleiding kunnen geven tot stress of burn-out veroorzaakt door het werk of tot schade aan de gezondheid die voortvloeit uit conflicten verbonden aan het werk of uit geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Hij bepaalt en evalueert de psychosociale risico’s op het werk rekening houdend met de gevaren verbonden aan de elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk.
De risicoanalyse wordt uitgevoerd door de werkgever met medewerking van de werknemers. De werkgever betrekt er de preventieadviseur psychosociale aspecten bij wanneer die deel uitmaakt van de interne preventiedienst.
Als de complexiteit van de analyse dit vereist wordt ook de preventieadviseur van de externe dienst erbij betrokken.
Naast de algemene risicoanalyse kan er ook een gebeuren op het niveau van een “specifieke” arbeidssituatie waarin een gevaar werd vastgesteld. Dit dient te gebeuren op vraag van een lid van de hiërarchische lijn of van ten minste 1/3e van de werknemersvertegenwoordigers in het comité.
zie ook website van FOD WASO : http://www.werk.belgie.be/defaultNews.aspx?id=41483.