BDH

BDH CONSULTANTS cvba /nieuws

Aangever: Gino
Datum: 20/01/2009
Titel: De nieuwe VCA 2008-05 is uitgekomen

Het was een moeilijke bevalling maar de nieuwe VCA, de vijfde versie inmiddels al, (versie 2008/05) is eindelijk een feit. De nieuwe VCA versie is ontstaan na een intensieve dialoog tussen de verschillende betrokkenen. Niet alle wensen en commentaren zijn hierbij gehonoreerd, maar het uiteindelijke resultaat ligt er nu. Bij de VCA 2008/05 gaat het, in tegenstelling tot vorige updates, niet enkel om inhoudelijke aanpassingen. Ook op het procedurele vlak wijzigt er heel wat.

Eén positieve uitkomst is het behoud van een uniform systeem dat bovendien recht doet aan de verschillende werksituaties waarin het systeem gebruikt wordt. Naast de bestaande VCA* en VCA** geeft het nieuw ingevoerde certificatieniveau VCA Petrochemie een extra mogelijkheid om de juiste eisen voor de juiste situatie te stellen.

Voor alle certificatieniveaus is het ongevallenfrekwentiecijfer (IF cijfer) niet langer een uitsluitingscriterium, maar wordt het vanaf nu gebruikt als indicator voor verbetering. De rapportageverplichting blijft wel bestaan. Daarnaast worden ook andere indicatoren ingevoerd (inspecties, observaties, onveilige handelingen en situaties).

Voor zelfstandigen die als onderaannemer werken, is een aangepaste procedure voorzien.

Er is natuurlijk ook inhoudelijk flink geschaafd aan de vragen en minimumeisen. Meest in het oog springend is de invoering van een verplichte “last minute risk analysis” (LMRA) voor alle VCA-bedrijven. De LMRA (of stopmoment of start werk analyse) is een praktisch beheersinstrument om ervoor te zorgen dat werknemers inzicht hebben in de risico’s en preventiemaatregelen op hun eigen werkplek. De LMRA is een korte risico-analyse, die zich tussen de oren afspeelt. D.m.v. een korte screening van alle veiligheidsaspecten op de werkplek – in de "laatste minuut" vóór aanvang of hervatting van het werk – dient een werknemer zelf te bepalen of alles gekend en onder controle is en het werk veilig kan aanvangen en wordt het veiligheidsbewustzijn versterkt. De LMRA vraag is een integrale mustvraag die overigens niet hoeft te leiden tot bijkomende administratieve lasten. Een LMRA vereist géén papier en dit onderdeel hoeft alleen bij de locatiebezoeken geverifiëerd te worden. In de VCA handleiding zal de LMRA duidelijk worden geïntroduceerd.

Voor VCA* bedrijven is de verplichting van een beleidsverklaring en van het houden van VGM overleg (toolboxmeetings) komen te vervallen. Ook de verplichtingen ten aanzien van noodplan en milieupreventie zijn verminderd.

De rapportage van de audit bevindingen is transparanter voor de aannemer. Naast de standaardgegevens wordt van de auditor gevraagd om van een aantal aangeduide minimumeisen een beoordeling en onderbouwing van de bevindingen te geven. Vervolgens moet de auditor ook per vraag en per hoofdstuk nagaan of wel is voldaan aan de basisdoelstelling van die vraag of dat hoofdstuk. Hiervoor moet hij altijd een inhoudelijke onderbouwing geven De huidige onderbouwing van alle minimumeisen komt daarmee te vervallen.

Zoals gezegd is de VCA Petrochemie een nieuwe variant . Deze versie wordt gekenmerkt door de volgende punten:
  • Ketenaanpak, d.w.z. dezelfde VCA eisen gelden voor aannemers én onderaannemers en specifiek het borgen van de VCA-eisen op de werkvloer bij onderaanneming
  • gestructureerde beoordeling en selectie van onderaanneming
  • uitsluitend gebruik maken van een VCU gecertificeerd uitzendbureau
  • een VGM gedragsprogramma.